Örme kumaş ve dokuma kumaş birbirlerinden farklıdır. Örme kumaşlar daha hızlı üretilirken, dokuma kumaşların üretim süreçleri daha yavaş seyreder. Kullanım amacı açısından da örme kumaş ve dokuma kumaş arasındaki farklar oldukça belirgindir.
Yani örme kumaşın, dokuma kumaştan daha geniş bir kullanım alanı olmakla birlikte, şekillendirilmesi, bedene uygun hale gelmesi daha kolaydır.
Örme kumaşlar, büyük bir ağırlıkla çektirme metotları ile boyanırlar. Az bir kısmı da kontinu metotla boyanmaktadır.
Amerika ve Avrupa’da triko örgü malların boyanması tüp şeklindeyken olur. Bunun nedeni, kenarların kıvrılmaması, kumaşın deforme olmaması ve yüzeyin tüylenmemesini sağlamaktır. Bazen tip olarak boyanan kumaşlar, bazen de açılarak boyanır.
Boyamadan önce pişirme ve beyazlatma işlemleri uygulanır. Daha sonra merserizasyon aşamasına geçilir. Fiksaj işlemleri sonrasında kenar kıvrımlarının azalması sağlanır. Bir takım kimyasalla kullanılarak, rengin parlaklığı, kalıcılığı ve son hali uygun hale getirilir.
Pamuklu kumaş ve genel selüloz elyafı boyanırken, reaktif, direkt, küp, kükürt, indigo, naftol, pigment gibi boyar maddelerle renklendirilir. Selüloz elyafı anyonik boyar maddelerle boyanır. Jakar tekniği kullanılarak, boyama sırasında desenlerin oluşturulması sağla